Pestujeme pre Vás - Ibištek jedlý / OKRA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OKRA

Je to chutná, krehká a nízko kalorická zelenina svojim tvarom pripomínajúca papriku. Slovenský názov je a Ibištek jedlý. Plody, ktoré majú málo výraznú chuť sa zbierajú niekoľko dní po odkvitnutí. Okra má mnoho priaznivých účinkov pre zdravie. Obsahuje vo veľkom množstve vitamíny, minerály, vlakninu a semená okry obsahujú aj lecitín. Okra je známa po celom svete, prvé záznamy o jej pestovaní sú z 13. Storočia (pobrežie Nílu).  Rastlina sa pestuje v tropických, subtropických  a teplých miernych oblastiach po celom svete a u nás na Štrkovci :) .

Plody sa zbierajú pevné no stále krehké (asi 5 dní po odkvitnutí). Sú zelené, hladké, po narezaní päťhranné,  majú dĺžku 4–18 cm s vysokým obsahom semien (chutných a  výživných). Kvety majú priemer 4 až 8 centimetrov, s piatimi bielymi až žltými okvetnými lístkami, často s červeným alebo fialovým bodom na dne každého okvetného lístka.

Okra sa pýši vysokým obsahom minerálov:

  • vápnik - ktorý je nevyhnutný pri stavbe všetkých kostí a zubov, taktiež sa zúčastňuje pri procese zrážania krvi a procesov vo vnútri buniek
  • železo - ktoré tvorí základnú zložku hemoglobínu
  • horčík - ktorý sa zúčastňuje mnohých biochemických reakcií - pomáha enzýmom, svalom a nervom

Ako aj obsahom vitamínov:

  • vitamín A - vďaka ktorému máme zdravé kosti, zuby a zrak
  • vitamín B6 - ktorý sa zúčastňuje pri tvorbe červených krviniek a protilátok, udžuje zdravú kožu a je dôležitý pre správne trávenie; znižuje tiež napätie svalov, pôsobí proti kŕčom
  • niacín - pomáha pri tvorbe energie v bunkách a je dôležitý pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti, rovnako ako pri udržiavaní zdravej kože a dobrého fungovania tráviaceho traktu
  • lecitín - pomáha odbúravať tuk a znižovať cholesterol
  • vitamín C - ktorý je silným antioxidantom
  • viamín K - ktorý je výborný pre kosti a zúčastňuje sa pri procesoch obnovy kostnej drene

A samozrejme obsah vlákniny, ktorá nám pomáha pri trávení.