Priesady Batátov - Sladké zemiaky (Ipomea)

Do nášho sortimentu priesad pribudli i Sladké zemiaky - Batáty (Ipomea), dodávateľ - izraelská svetová spoločnosť Hishtil.

Batáty sú na sloveskom trhu a v našich kuchyniach z roka na rok populárnejšie a preto sme sa rozhodli rozšíriť o túto dobrotu i náš sortiment. Priblížme si ich:

Batát (Ipomoea batatas)

Batát, alebo inak povojník batátový po latinsky Ipomoea batatas, je tropická viacročná rastlina. Z rastliny sa podobne ako pri klasických zemiakoch konzumuje hľuza nazývaná batát, prípadne sladký zemiak. S klasickými zemiakmi nie sú botanicky príbuzné aj keď rovnako pochádzajú zo strednej a južnej Ameriky, kde sa pestovali už pred 5000 rokmi. Do Európy sa údajne dostali 100 rokov pred klasickými zemiakmi. Botanicky ho radíme do čeľade pupencovité (Convolvulaceae). Rastlina má vytrvalú byľ s plazivými stonkami a zhrubnutým koreňom vážiacim 0,5-5 kg. Listy sú trojboké, kvety sa vytvárajú veľmi zriedkavo, hlavne v našej zemepisnej šírke (kvôli dĺžke dňa). Kvet veľkosti 3-7 cm býva rôznej farby od modrej až po červenú.

 



Pestovanie a využitie batátov

Ako už bolo spomenuté jedná sa o rastlinu ktorej domov je v teplých oblastiach strednej a južnej Ameriky, avšak je ich možné za určitých podmienok pestovať aj u nás. Je ju možné pestovať aj ako bytovú rastlinu, ale to skôr ako rastlinu okrasnú listom ako pre úžitok. Ak sa rozhodneme pestovať v nádobe použijeme väčší kvetnináč, prípadne (truhlík) aby sme mali priestor pre vytvorenie hľúzok sa však chceme tešiť z úrody sladkých zemiakov je nutné ju pestovať na záhone. Rastliny netolerujú mráz preto ich vysádzame na vonkajšie stanovište až v druhej polovici mája. Výhodné je predtým hľuzy predpestovať v interiéri (zakorenia aj čiastočne ponorené vo vode) a vysádzať už zakorenené a vyrastené rastliny. Pre rast najlepšie vyhovuje teplota okolo 24°C. Pre pestovanie použijeme ľahší substrát, neznáša ťažké premokrené pôdy v ktorých hľuzy zahnívajú. Inak nie sú batáty na pôdu príliš náročné a rastú aj v chudobnejších pôdach s pH od 4,5 - 7.

V našich podmienkach sa môžu pestovať ranné odrody s krátkou vegetačnou dobou a pestujeme ich ako jednoročné s jesenným zberom úrody pred príchodom prvých mrazov. Pre uskladnenie sa musia nechať preschnúť a skladovať by sa mali pri teplote cca 13-15°C. nižšie teploty batáty poškodzujú. Okrem jednoduchých škrobov, sladké zemiaky sú bohaté na komplexné sacharidy, vlákninu, beta-karotén, vitamín C, vitamín B 6 , mangán a draslík . Sladké zemiaky majú jednu z najvyšších nutričných hodnôt zo všetkých zelenín. Odrody sladkých zemiakov s tmavo oranžovými hľuzami majú vyšší obsah beta-karoténu ako odrody so svetlejšími hľuzami. Sladké zemiaky sú hlavne v niektorých tropických regiónoch základnou potravinou.

Ich použitie je veľmi rôznorodé a môže byť podobné ako pri klasických zemiakoch. Používajú sa na prípravu kaše, pečené, grilované, ako príloha k mäsitým pokrmom, ale aj pripravené na sladko ako dezert. Každý si určite nájde chutný druh prípravy z vlastnoručne vypestovaných batátov.